EN EL

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΛάρισαςArtfools

Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται φέτος από 9 έως 14 Μαΐου και η μορφή του θα είναι υβριδική, διά ζώσης και διαδικτυακά. Πρόκειται για το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας και έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

Mία βεντάλια μικρού μήκους ταινιών από όλο τον κόσμο, σε ένα line up που χωρίζεται σε τρεις διαγωνιστικές ενότητες: Διεθνείς Παραγωγές, Εθνικές και Animation διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρας του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν έχει πάψει να συναρπάζει τους σινεφίλ. Συνολικά, πρόκειται να προβληθούν περισσότερες από 80 ταινίες.

 Για μια ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας το οποίο διεξάγεται ως παράλληλος διαγωνισμός, από το ξεκίνημα της κινηματογραφικής γιορτής, το 2009, με υπεύθυνο τον Αργύρη Γιουρούκη. Για πρώτη χρονιά, δίνεται στους μαθητές ένα ειδικό θέμα η «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή» σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών στα θέματα περιβάλλοντος.

Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η δημιουργία σπουδαστικής και φοιτητικής ενότητας, εκτός διαγωνιστικού πλαισίου, η οποία έχει σκοπό να παρακινήσει Σπουδαστές και Φοιτητές, μέσα από τις κινηματογραφικές λέσχες των σχολών τους, να δημιουργήσουν ταινίες και αυτοί με θέμα την «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή».

Επανέρχονται, επίσης, οι avant première ελληνικών ταινιών της τρέχουσας παραγωγικής περιόδου, καταξιωμένων εγχώριων παραγωγών μεγάλου μήκους που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες.  Για φέτος, η διοργάνωση προγραμματίζει την προβολή μιας εξίσου σημαντικής ελληνικής ταινίας σε πρώτη προβολή, με δια ζώσης παρουσία των διάσημων συντελεστών της, με τους οποίους το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους.

Πέρα από τις παράλληλες δράσεις (κινηματογραφικά σεμινάρια, masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς κλπ.), το Φεστιβάλ φιλοξενεί και το μόνιμο αφιέρωμά του. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το αφιέρωμα αυτό εναλλασσόταν μεταξύ εθνικών κινηματογραφιών και διάσημων δημιουργών, φέτος θα είναι θεματικό και αφιερωμένο στην «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή».

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την τελετή λήξης, η οποία εξελίσσεται κάθε χρονιά σε καλλιτεχνικό γεγονός! Έπειτα από την αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από άτομα καταξιωμένα στο χώρο του κινηματογράφου και γενικότερα της τέχνης, θα απονεμηθούν βραβεία και ειδικές διακρίσεις.

Συμμετοχή με ταινία στο 14ο Πανελλήνιο Σπουδαστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Στο Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν σπουδαστές και Φοιτητές, ατομικά ή συλλογικά ή κατά Εκπαιδευτικό Φορέα, με μία ή δύο ταινίες μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης, διάρκειας μέχρι 20 λεπτών.

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι: «Το περιβάλλον είναι το μέλλον μας». Οι σπουδαστές μπορούν να δημιουργήσουν μια ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ όπου θα εκφράζουν τους προβληματισμούς και θα διατυπώνουν τις προτάσεις τους για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, το περιβάλλον που πληγώνουμε, το περιβάλλον που πρέπει να προστατέψουμε.

Οι σπουδαστικές ταινίες, αφού αξιολογηθούν από προκριματική επιτροπή με υπεύθυνο τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Ρόμπυ Εκσιέλ, θα ενταχθούν σε μία μη διαγωνιστική ενότητα που θα συνοδεύει το επίσημο αφιέρωμα.

 

Όροι συμμετοχής :

Κάθε μαθητής, ομάδα, ή σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με μία ή δύο ταινίες, διάρκειας η κάθε μία, έως και 15 λεπτά. Η ταινία μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση : meksiel@yahoo.gr ή εναλλακτικά, να σταλεί σε μορφή DVD, σε αρχείο, σε δύο (2) αντίγραφα :

  1. – αρχείο mpeg-2 ή mpeg-4
  2. – DVD-Video format unlocked.

ταχυδρομικά στη διεύθυνση :
Προς Υπεύθυνο Τμήματος Σπουδαστικών Ταινιών
Λυσικράτους 67, Άλιμος
Τ.Κ. 174 55
Αθήνα

 

Οι αποστελλόμενες ταινίες δεν επιστρέφονται.

Η ταινία πρέπει να συνοδεύεται από 2 φωτογραφίες του δημιουργού ή άλλων συντελεστών της ταινίας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν, επιλέγονται από πενταμελή, ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και θα αναρτηθούν στο site.

Τα κριτήρια επιλογής είναι :

η πρωτοτυπία του θέματος,
η ευκρίνεια στον ήχο και την εικόνα,
η ευρηματικότητα των κινηματογραφικών μέσων,
το μήνυμα και το περιεχόμενο, σε σχέση με το θέμα.

Η οργανωτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προβάλει την ταινία και σε άλλες διοργανώσεις, χωρίς την άδεια του δημιουργού και πάντα, χωρίς εμπορικό σκοπό.

Η οργανωτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αναβάλει ή και να ματαιώσει το Φεστιβάλ, για λόγους που θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Η συνημμένη αίτηση συμμετοχής πρέπει να συμπληρωθεί και στη συνέχεια να αποσταλεί ηλεκτρονικά στο e-mail: artfools.mathitiko@gmail.com

Η προθεσμία συμμετοχής λήγει στις 15 Απριλίου 2022.

Επικοινωνία: meksiel@yahoo.gr
Τηλέφωνο: 6973879103