EN EL

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΛάρισαςArtfools

Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται φέτος από 9 έως 14 Μαΐου. Πρόκειται για το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας και έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

Mία βεντάλια μικρού μήκους ταινιών από όλο τον κόσμο, σε ένα line up που χωρίζεται σε τρεις διαγωνιστικές ενότητες: Διεθνείς Παραγωγές, Εθνικές και Animation διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρας του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν έχει πάψει να συναρπάζει τους σινεφίλ. Συνολικά, πρόκειται να προβληθούν περισσότερες από 80 ταινίες.

 Για μια ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας το οποίο διεξάγεται ως παράλληλος διαγωνισμός, από το ξεκίνημα της κινηματογραφικής γιορτής, το 2009, με υπεύθυνο τον Αργύρη Γιουρούκη. Για πρώτη χρονιά, δίνεται στους μαθητές ένα ειδικό θέμα η «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή» σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών στα θέματα περιβάλλοντος.

Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η δημιουργία σπουδαστικής και φοιτητικής ενότητας, εκτός διαγωνιστικού πλαισίου, η οποία έχει σκοπό να παρακινήσει Σπουδαστές και Φοιτητές, μέσα από τις κινηματογραφικές λέσχες των σχολών τους, να δημιουργήσουν ταινίες και αυτοί με θέμα την «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή».

Επανέρχονται, επίσης, οι avant première ελληνικών ταινιών της τρέχουσας παραγωγικής περιόδου, καταξιωμένων εγχώριων παραγωγών μεγάλου μήκους που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες.  H avant première του τελευταίου διά ζώσης Φεστιβάλ, το 2019, ήταν το «Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή με τους Κάτια Γκουλιώνη και Ανδρέα Κωνσταντίνου. Για φέτος, η διοργάνωση προγραμματίζει την προβολή μιας εξίσου σημαντικής ελληνικής ταινίας σε πρώτη προβολή, με δια ζώσης παρουσία των διάσημων συντελεστών της, με τους οποίους το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους.

Πέρα από τις παράλληλες δράσεις (κινηματογραφικά σεμινάρια, masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς κλπ.), το Φεστιβάλ φιλοξενεί και το μόνιμο αφιέρωμά του. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το αφιέρωμα αυτό εναλλασσόταν μεταξύ εθνικών κινηματογραφιών και διάσημων δημιουργών, φέτος θα είναι θεματικό και αφιερωμένο στην «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή».

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την τελετή λήξης, η οποία εξελίσσεται κάθε χρονιά σε καλλιτεχνικό γεγονός! Έπειτα από την αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από άτομα καταξιωμένα στο χώρο του κινηματογράφου και γενικότερα της τέχνης, θα απονεμηθούν βραβεία και ειδικές διακρίσεις.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει (επιγραμματικά):

  1. Διαγωνιστικό μέρος ταινιών μικρού μήκους:

α.   Ελληνικές παραγωγής
β.   Διεθνείς παραγωγές
γ.   Animation
δ. Ταινίες μαθητών με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας έχει δεχθεί φέτος περισσότερες από 300 υποβολές μικρού μήκους ταινιών, από τις οποίες έχουν επιλεγεί και θα προβληθούν συνολικά γύρω στις 100.

  1. Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή»,

Στο αφιέρωμα, όπου πέρα από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται το θέμα, θα προβληθούν και οι μικρού μήκους δημιουργίες των Σπουδαστών και Φοιτητών.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επιπρόσθετα:

  • Πρόσκληση επιστημόνων, ειδικών περιβαλλοντολόγων για διάλεξη συζήτηση στο θέμα του περιβάλλοντος (πολλαπλές πτυχές και πηγές ρύπανσης, προτάσεις).
  • Διάλεξη – Συζήτηση για την συμμετοχή της βιομηχανίας της μόδας στην ρύπανση του περιβάλλοντος (4η ρυπογόνος βιομηχανία στον πλανήτη)
  • Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος
  • Έκθεση βιβλίων, περιοδικών, αφισών με θέμα το περιβάλλον.
  • Διάφορα events σε εξωτερικούς χώρους της πόλης, με στόχο την ευαισθητοποίηση στο θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης.
  1. Avant première προβολή ελληνικής ταινίας της τρέχουσας παραγωγής με παρουσία των δημιουργών της
  1. Εργαστήρια- σεμινάρια κινηματογράφου από προσωπικότητες του χώρου.
  1. Διάλεξη συζήτηση πάνω σε κινηματογραφικά ρεύματα – ταινίες- και σύγχρονες προβληματικές στο χώρο του σινεμά, με αφορμή την προβολή μιας φημισμένης ξένης παραγωγής, επίσης σε α’ προβολή.

Το Φεστιβάλ επιδιώκει και επιτυγχάνει τη συνεργασία με αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, φιλοξενώντας και τους διοργανωτές τους, αλλά και ελληνικά φεστιβάλ σε πολλά επίπεδα, όπως ανταλλαγής απόψεων, ταινιών κ.α. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, προγραμματίζει συναντήσεις με τις κινηματογραφικές λέσχες Θεσσαλίας με την προοπτική συνεργασίας και παράλληλων προβολών.

Ως καλλιτεχνικό γεγονός το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, πέρα από το πρόγραμμα διαφημιστικής επικοινωνίας με καταχωρήσεις, προβολές σποτ και δημοσιεύσεις banners, προβάλλεται από τον τοπικό και πανελλήνιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Instagram, Youtube, twitter κλπ.

Τέλος το Φεστιβάλ, πέρα από τη φιλοξενία φιλοξενείται μεγάλου αριθμού διαγωνιζόμενων δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, σκηνοθετών, και γενικότερα ανθρώπων από το χώρο του κινηματογράφου, προσελκύει κάθε χρόνο και πολυάριθμους σινεφίλ επισκέπτες στην πόλη της Λάρισας, όπως και αρκετές σχολικές κινηματογραφικές ομάδες που επιλέγουν την πόλη για τις μαθητικές τους εκδρομές, συμβάλλοντας στην τουριστική κινητικότητα της πόλης.

Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.iffl.gr

Άντα Σαρτζή – Σδράλη
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Μίνα Τολίδου
Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας