Αυξάνονται οι συμμετοχές για το 1ο Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης Larissa Lumina – 26 χώρες μέχρι στιγμής

Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η διοργάνωση του πρώτου στην Ελλάδα φεστιβάλ ταινιών τεχνητής νοημοσύνης στη Λάρισα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Το Larissa Lumina θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του JOIST τις ημερομηνίες 14 και 15 Νοεμβρίου 2024 στο αμφιθέατρο.

Το φεστιβάλ έχει ήδη συγκεντρώσει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον, με τις υποβολές από 25 χώρες να συγκεντρώνονται σε συνολικά 100 συμμετοχές μέσα σε μόλις δύο μήνες από την έναρξη της πρόσκλησής του για ταινίες.

Το διαμέτρημα των υποβολών είναι ιδιαίτερα υψηλό, επιδεικνύοντας μια ποικιλία ειδών και καινοτόμων τεχνικών. Αυτό το εντυπωσιακό επίπεδο συμμετοχών θα είναι βασικός παράγοντας στη διαδικασία επιλογής για το φεστιβάλ. Επιπλέον, το φεστιβάλ έχει επισημοποιήσει μια συνεργασία με το AI Film Fest Amsterdam. Αυτή η συνεργασία θα δει τα μέλη του φεστιβάλ του Άμστερνταμ να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή του Larissa Lumina και επίσης να επισκέπτονται τη Λάρισα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, larissalumina.gr, είναι πλέον στον αέρα και παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για την εκδήλωση. Η κριτική επιτροπή του Larissa Lumina περιλαμβάνει διακεκριμένους όπως:

– Asad Ayub, ένας αξιόλογος καλλιτέχνης και ο δημιουργός πίσω από το MadHatter Foundation, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής του AI Film Fest Amsterdam.

– Κωστής Γαρδίκης, επιστήμονας, συνθέτης, τεχνικός ήχου και παραγωγός, γνωστός για την πρωτοποριακή του δουλειά στη μουσική σκηνή της τεχνητής νοημοσύνης της Ελλάδας, ιδιαίτερα μέσω του άλμπουμ του 2021 με τίτλο #artificial.

– Ανδρέας Xάλαρης, αρχιτέκτων και ποιητής με πλούσια εμπειρία στη ακαδημαϊκή διδασκαλία και τον δημιουργικό σχεδιασμό. Εξερευνά τη σύνθεση, τον κινηματογραφικό οραματισμό και έχει συμβάλει στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής σκέψης. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της παγκόσμιας Δημιουργικής Κοινότητας Imagination x AI

– Amol Bhagat, Ινδός σκηνοθέτης με πλούσιο υπόβαθρο στις τηλεπικοινωνίες που έχει περάσει 12 χρόνια στον κινηματογράφο, κερδίζοντας αναγνώριση σε πολλά φεστιβάλ και καθιερώνοντας τον εαυτό του ως ο νεότερος σεναριογράφος και σκηνοθέτης στο Bollywood.

Το πάνελ της κριτικής επιτροπής είναι ακόμα στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με περισσότερα ονόματα να ανακοινωθούν σύντομα. Οι υποβολές ταινιών θα παραμείνουν ανοιχτές για έναν ακόμη μήνα, με πιθανή παράταση υπό εξέταση.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει δύο ημέρες εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαγωνιστικών τμημάτων και των προβολών ταινιών. Εκτός από αυτά, θα υπάρχει ένα φόρουμ για συζήτηση μεταξύ των καλεσμένων του φεστιβάλ, παρέχοντας την ευκαιρία για εις βάθος συνομιλίες σχετικά με τη δημιουργική συνεργασία Ανθρώπου και  τεχνητής νοημοσύνης.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και ΑΙ Creative Director Καραχάλιος Παναγιώτης τονίζει ότι το Larissa Lumina AI Film Festival αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τον εκδημοκρατισμό της κινηματογραφικής βιομηχανίας μέσω της ενσωμάτωσης της Tεχνητής Nοημοσύνης και της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Αυτή η συνεργασία φέρνει στο φως εξαιρετικές και ποικίλες ιστορίες από δημιουργούς ταινιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας μια ριζικά νέα οπτική γλώσσα μεσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ενώ η ίδια η τεχνολογία είναι άψυχη, αποκτά πνευματική διάσταση όταν καθοδηγείται από ανθρώπινα χέρια και ιδέες.

Σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες, τους πολιτισμούς και τις διεθνείς σχέσεις, η Ελλάδα προχωρά μπροστά με μια τολμηρή και καινοτόμο κίνηση: το Lumina Larissa AI Film Festival. Φιλοξενείται στην ιστορική πόλη της Λάρισας, αυτή η εκδήλωση είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμη φεστιβάλ κινηματογράφου—είναι ένα στρατηγικό άλμα προς την καθιέρωση της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα στο παγκόσμιο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον κινηματογράφο και την τέχνη. Μέσω αυτού του φεστιβάλ, η Ελλάδα όχι μόνο επιδεικνύει τη δέσμευσή της να αγκαλιάσει τις προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και τοποθετείται ως μεσολαβητής στον παγκόσμιο διάλογο για τη δημιουργική συμβίωση Ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτός ο ρόλος θα μπορούσε να οδηγήσει στη συμμετοχή της Ελλάδας σε μελλοντικές συζητήσεις για την πολιτική Τεχνητής Νοημοσύνης, τα ηθικά πρότυπα και τις διεθνείς συνεργασίες, επαναπροσδιορίζοντας ενδεχομένως τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή και θέτοντας προηγούμενο για πολιτιστικές πλατφόρμες που οδηγούν την τεχνολογική και διπλωματική πρόοδο.

Καθώς το Lumina Larissa AI Film Festival πλησιάζει, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Λάρισα. Αυτή η πρωτοποριακή εκδήλωση θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που όχι μόνο θα μετατρέψει τη Λάρισα σε παγκόσμιο τεχνολογικό κόμβο αλλά και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα ως ριζοσπαστικό παίκτη στο τοπίο της διπλωματίας της τεχνητής νοημοσύνης. Με τη σύνδεση με καινοτόμους τεχνητής νοημοσύνης από τον Καναδά, το Άμστερνταμ και την Ινδία, η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και ο πολιτισμός μπορούν να οδηγήσουν στη διεθνή συνεργασία και κατανόηση.

Το ταξίδι της Ελλάδας στη διπλωματία της τεχνητής νοημοσύνης μόλις ξεκινά, αλλά με το Lumina Larissa, είναι ήδη ξεκάθαρο: ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει.

Το φεστιβάλ Larissa Lumina διοργανώνεται από το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας και έχει προγραμματιστεί να προηγηθεί της κύριας ετήσιας εκδήλωσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου 2024. Περαιτέρω ενημερώσεις για επιπλέον καλεσμένους και σκηνοθέτες θα ανακοινωθούν καθώς πλησιάζει το φεστιβάλ.

Leave a comment