Ο γάμος στον Κινηματογράφο – Σάββατο 29 Απριλίου

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, πιστό στην αλλαγή ύφους και στην παρουσία του καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και  μετά από τις προηγούμενες επιτυχημένες δράσεις του ( Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία, Σεμινάριο Κινηματογράφου, Ημερίδα για τον κινηματογράφο στην εκπαίδευση ,Αrtfools academy,και συμμετοχές για το Σπάσιμο στερεοτύπων μέσα από τον κινηματογράφο), επανέρχεται με μια εκδήλωση ειδικής θεματικής αλλά γενικού ενδιαφέροντος με τον τίτλο: «Ο γάμος στον κινηματογράφο».

Σάββατο 29 Απριλίου 2023 19:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

 Εμβληματικές σκηνές γάμου από ταινίες όπως Νύφες (2004), Μία αιωνιότητα και μία μέρα (1998), Ευδοκία (1971),Βασίλισσα Βικτωρία: Τα χρόνια της νιότης (2009), Η Μελωδία της Ευτυχίας (1965), Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (1964), Funny Face (1957), Moulin Rouge (2001), θα αποτελέσουν ερέθισμα συζήτησης για την επίδραση του κινηματογράφου σε κορυφαίες στιγμές της ζωής.

Η  σκηνογράφος και ενδυματολόγος Σόνια-Μαρία Καϊτατζή  θα αναφερθεί στο ενδυματολογικό κομμάτι ως ένα ουσιαστικό στοιχείο της κινηματογραφικής παραγωγής που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτήρων. Όταν πρόκειται για την απεικόνιση του γάμου στον κινηματογράφο, η ενδυματολογία μπορεί να εκφράσει την κατάσταση, τα συναισθήματα και τις σχέσεις των ηρώων, καθώς και να βοηθήσει στη μετάδοση των μηνυμάτων της ταινίας. Διερευνώντας τα κοστούμια, μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα τα θέματα μιας ταινίας και τις καλλιτεχνικές επιλογές που έγιναν στη δημιουργία της.

Η Iλια Σδράλλη, fashion Jounalist και θεατρολόγος, θα προσεγγίσει εμβληματικές κινηματογραφικά σκηνές γάμου διευρύνοντας την επιρροή τους στην σύγχρονη μόδα και την μοντέρνα ποπ διάλεκτο. Ο γάμος και κατ επέκταση η τελετή του γάμου αποτελούν μετεχμιακά  γεγονότα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Το σινεμά έχει καταφέρει να αποδώσει αυτή τη μοναδικότητα με εμβληματικές σκηνές γάμου σε ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως του Φελλίνι του Αγγελόπουλου, του Κουστουρίτσα και άλλων. Σε διαθεματικό επίπεδο οι σκηνές αυτές συχνά αποτέλεσαν μέρος της σύγχρονης ποπ κουλτούρας επηρεάζοντας ακόμα και την υψηλή ραπτική αλλά και το prêt-a-porter με την εκάστοτε αισθητική τους. Σχεδιαστές όπως ο John Galliano, o Valentino αλλά και ο Alexander Mc Queen, έχουν μεταμορφώσει την κινηματογραφική έμπνευση σε ιδέες για έναν σύγχρονο γάμο με κινηματογραφικά στοιχεία.  

Ο φωτογράφος Τηλέμαχος Γιογλαρής με τον τίτλο «Λέμε ιστορίες αγάπης μέσα από την κάμερα» θα μιλήσει σχετικά με τη καλλιτεχνική κινηματογράφηση/φωτογράφιση του γάμου και τη φιλοσοφία με την οποία ο ίδιος βλέπει αυτό το ιδιαίτερο είδος  τέχνης, δουλεύοντας με έντονο φως με έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο και αποτυπώνοντας τη διάθεση της στιγμής. 

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ  Ακυς Μητσούλης συντονίζοντας την όλη εκδήλωση θα αναφερθεί και στο θέμα: «Γάμος και πόλεμος : Underground και Υπολοχαγός Νατάσσα ,  από την ποίηση του Εμίρ Κουστουρίτσα στο γραφικό φολκλόρ του Νίκου Φώσκολου.»

 

 Τέλος σε ένα άλλο παράλληλο επίπεδο ανάγνωσης, μέσω των κινηματογραφικών σκηνών γάμου θα ανιχνευτούν στοιχεία όπως η θέση της γυναίκας στις κοινωνίες διαχρονικά και εθνολογικά, οι κοινωνικές συμβάσεις, τα ήθη και τα έθιμα, η ελευθερία επιλογών, η πιεστική ή όχι επίδραση της οικογένειας κ.α.

 

Leave a comment