Πρεμιέρα για τις δια ζώσης προβολές του 13oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις δια ζώσης προβολές του 13oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας δόθηκε σήμερα στην αίθουσα προβολών του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας με παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκου Λιούπα, της Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Χρύσας Βουλγαράκη, της προέδρου του Artfools, Άντας Σδράλη Σαρτζή, του υπευθύνου Μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Φεστιβάλ Τάσου Γούσιου και της εκπροσώπου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Έλενας Μπάρδα.
Tο Φεστιβάλ διεξάγεται φέτος από την Artfools με επιχορήγηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του Ελλάδα 2021 και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και με τη συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας. Εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και φέρει την Αιγίδα της Επιτροπής, με χορηγό δράσης την Eren Hellas, χορηγούς το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και σύμβουλο διοργάνωσης την Alpha Marketing Greece.
Χρύσα Βουλγαράκη
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ξανασυναντηθούμε, μας έλλειψε το ΜΑΖΙ και ο πολιτισμός είναι ο άνθρωπος είναι το ΜΑΖΙ . Με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης «Ελλάδα 2021» η φωνή της Γαλλίας προσθέτει μια σελίδα για τους Γάλλους Φιλέλληνες και πιο συγκεκριμένα προβάλλει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας , τις Γαλλίδες Φιλελληνίδες θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα για τη θέση της γυναίκας στην επανάσταση .
Ένα φεστιβάλ είναι μια φωνή της επικαιρότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και ίσως η σημερινή εποχή που σε κάποιους φαίνεται σκοτεινή, ο πολιτισμός να είναι μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι . Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι αυτός ο φάρος στον τόπο και το χρόνο.
Νικος Λιούπας
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η ευχή που κάναμε πέρυσι σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας να πραγματοποιηθεί το επόμενο Φεστιβάλ δια ζώσης γίνεται πραγματικότητα, έτσι αυτό το Φεστιβάλ θα γίνει φέτος δια ζώσης το διάστημα 19 – 21 Νοεμβρίου στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου και θα δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες της Λάρισας και στο ευρύτερο κοινό να απολαύσουν εκλεκτές ταινίες . Η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως κάθε χρόνο είναι αρωγός σε τέτοιες δράσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου , το οποίο είναι εδώ και χρόνια θεσμός στην πόλη μας.
Τέλος , Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους χορηγούς που συνδράμουν σ ένα τέτοιο εγχείρημα και ειδικά μέσα σε μια εποχή πανδημίας που είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία.
Άντα Σδράλη – Σαρτζή
Η πρόεδρος του Φεστιβάλ Άντα Σδράλη – Σαρτζή ανέφερε ότι «το online φεστιβάλ που κάναμε μας άνοιξε το δρόμο για το πως οι πολλοί μπορούν να έρθουν σε επαφή με το φεστιβάλ. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα δια ζώσης για να μην απομακρυνθούμε από το ζωντανό μας κοινό, με το βλέμμα στο 14ο που ευχόμαστε ότι θα είναι καλύτερο. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης θα παραστεί στην συζήτηση μέσω skype και όχι δια ζώσης όπως είχε προγραμματιστεί».
Έλενα Μπάρδα
Η εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Έλενα Μπάρδα δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Κολλέγιο να υποστηρίζει φέτος για πρώτη χρονιά το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ανέφερε σχετικά με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ότι η Σχολή Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και παραστατικών τεχνών, με βασικό γνώμονα τη δημιουργία, την ενημέρωση και τον πολιτισμό. Προσφέροντας πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών – Bachelors και Masters – σε εξειδικεύσεις όπως Δημοσιογραφία, Σκηνοθεσία, Μουσική Τεχνολογία, Δημιουργική Γραφή και Υποκριτική, έχει στόχο να διαμορφώσει το εγχώριο και διεθνές πολιτιστικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για όσους επιθυμούν μια καριέρα σε αυτό. Τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται σε συνεργασία με τα διακεκριμένα Βρετανικά Πανεπιστήμια, Oxford Brookes University, Queen Margaret University και University of East London.
Το Τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου είναι πολυβραβευμένο, καθώς οι ταινίες των φοιτητών και αποφοίτων του συμμετέχουν και διακρίνονται σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σε αυτές τις διακρίσεις συμπεριλαμβάνονται και 2 βραβεία «Χρυσός Διόνυσος» από το Φεστιβάλ Δράμας μικρού μήκους.
Με τον ίδιο ενεργό ρόλο επισήμανε, «είμαστε χορηγοί στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου καθώς το ανθρωποκεντρικό στοιχείο αποτελεί προτεραιότητά μας τόσο στα Προγράμματα Σπουδών όσο και για τα κοινωνικά δρώμενα. Τα κατάλληλα ερεθίσματα των παραστατικών Τεχνών στις δύσκολες μέρες που διανύουμε αποτελούν πνευματική ανάκαμψη και κανάλι επικοινωνίας και δημιουργίας. Η τέχνη σε κάθε έκφανσή της είναι δημιουργία. Άλλωστε και ο Πώλ Σεζάν περιέγραφε πως ”τέχνη είναι ο άνθρωπος προστιθέμενος στη φύση”».
Τάσος Γούσιος
Τέλος ο υπεύθυνος marketing και προβολής του Φεστιβάλ Τάσος Γούσιος επεσήμανε ότι «παραδοσιακά το φεστιβάλ αποτελεί στοιχείο εξωστρέφειας τόσο της πόλης της Λάρισας όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς πολλοί επισκέπτονται την περιοχή και είναι μια ευκαιρία να την γνωρίσουν».
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στο γερμανικό σινεμά με τίτλο «Μετά την Πτώση του Τείχους», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και εγκαινιάζει το διά ζώσης πρόγραμμα την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιό του, θα προβληθούν δύο έξοχα δείγματα του νεώτερου γερμανικού κινηματογράφου: το «Τρέξε Λόλα, Τρέξε», η πανούργα κωμωδία απροόπτων που έκανε διάσημο τον μετέπειτα σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Τομ Τίκβερ, και το αριστούργημα του Τουρκογερμανού δημιουργού Φατίχ Ακίν «Η Άκρη του Ουρανού», ένα αφοπλιστικά συγκινητικό δράμα που κινείται με θαυμαστή ακρίβεια μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ φιλοξενεί τον «Θεόφιλο» του Λάκη Παπαστάθη. Πρόκειται για επιλογή από το αφιέρωμα στα 200 Χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που το φεστιβάλ υλοποίησε την περασμένη άνοιξη στην online έκδοσή του.
Το εξαιρετικό βιογραφικό φιλμ του 1987, που αντανακλά με μοναδικό τρόπο την ελληνικότητα και την παράδοση που εκπροσωπούσε ο μεγάλος μας ναϊφ καλλιτέχνης, θα προβληθεί στις 6 το απόγευμα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση μέσω Skype με τον ίδιο τον σκηνοθέτη της βραβευμένης ταινίας.
Το διά ζώσης φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου με την προβολή όλων των διακεκριμένων μικρού μήκους ταινιών της φετινής διοργάνωσης, συνολικά 16 στον αριθμό. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα με τις βραβευμένες ταινίες animation και θα συνεχιστεί με τις αντίστοιχες του διεθνούς και του ελληνικού τμήματος, στις 5 και στις 6.30 αντίστοιχα, ενώ στις 8.15 το βράδυ θα απονεμηθούν τα βραβεία στους παρευρισκόμενους Έλληνες δημιουργούς από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής.
Όλες οι προβολές και οι δράσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερες στο κοινό, οι δε αίθουσές του λειτουργούν ως αμιγείς χώροι, με την είσοδο να γίνεται κατόπιν επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Leave a comment