Με χαρά ανακοινώνουμε το ειδικό αφιέρωμα του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, Επαναστατικά Κινήματα – Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
Το Φεστιβάλ διεξάγεται φέτος υπό την αιγίδα του «Ελλάδα 2021» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τη συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και φέρει την Αιγίδα της Επιτροπής, με χορηγό δράσης την «Eren Hellas» και Σύμβουλο διοργάνωσης την Alpha Marketing Greece.
Πρόκειται για ένα πυκνό σε κινηματογραφικές εικόνες, ιστορικές αναλύσεις και καλλιτεχνικές μελέτες αφιέρωμα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, που θα ξεδιπλώνεται παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους στη φετινή online έκδοση της διοργάνωσης, από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου.
Οι ταινίες μυθοπλασίας που πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα είναι οι Μπάιρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα (1992), η επική υπερπαραγωγή του Νίκου Κούνδουρου πάνω στη θυελλώδη ζωή και δράση του Άγγλου ποιητή, φιλέλληνα και πολιτικού Λόρδου Βύρωνα, με τον Μάνο Βακούση στον ομότιτλο ρόλο, και Θεόφιλος (1987) του Λάκη Παπαστάθη, μια ξεχωριστή ματιά στον βίο και το έργο του κορυφαίου λαϊκού ζωγράφου μας, που αντανακλά με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ελληνικότητα και την παράδοση που εκπροσωπούσε ο μεγάλος ναϊφ καλλιτέχνης, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Δημήτρης Καταλειφός.
Την προβολή της ταινίας Θεόφιλος θα «συνοδεύσουν» δύο ομιλίες που ιχνηλατούν την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας και του έργου του: Ο Θεόφιλος με τη ματιά της εικαστικού κ. Έφης Σδούκου και Η σχέση του Θεόφιλου με τη Λάρισα από τον «βιογράφο» της πόλης, γιατρό και συλλέκτη Νίκο Παπαθεοδώρου. Από τη μεριά της, η ενδυματολόγος-θεατρολόγος Ίλια Σδράλλη θα αναλύσει το ενδυματολογικό σκέλος του έπους του Νίκου Κούνδουρου στο Τα κοστούμια στην ταινία Μπάιρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα, βασισμένη στα σχέδια του ενδυματολόγου Διονύση Φωτόπουλου, τα οποία προσέφερε ευγενικά η Σωτηρία Κούνδουρου για το αφιέρωμα του ΦΚΛ.
Επίσης, δύο ωριαία ντοκιμαντέρ συνεισφέρουν στην «χαρτογράφηση» του αγώνα του 1821: Το Ρήγας Βελεστινλής, που ακολουθεί την πορεία ζωής του Θεσσαλού Ρήγα Φεραίου, προπομπού της Επανάστασης, και το Ελλάδα 1821 – Ο ξεσηκωμός του γένους, το οποίο, μέσα στην ευρύτερη εξιστόρηση του χρονικού της εθνεγερσίας, αναφέρεται λεπτομερώς και στον ρόλο της Θεσσαλίας στην εξέλιξη του ξεσηκωμού. Τα ντοκιμαντέρ παρέχονται στο αφιέρωμα του φεστιβάλ από το Αρχείο της ΕΡΤ και την παραγωγό Βίκυ Νικολάου, αντίστοιχα.
Πέντε ακόμη ομιλίες εμπλουτίζουν το μεγάλο αφιέρωμα: Επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία από τον μελετητή της θεσσαλικής ιστορίας Κώστας Σπανό, Θεσσαλική φορεσιά από την Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, Η καραγκούνικη φορεσιά από την Εξωραϊστική-Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Γάλλοι Φιλέλληνες από τη Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και Το 1821 στο ελληνικό σινεμά: Ταξίδι στον χρόνο με τον Γιάννη Σολδάτο, μια κριτική ματιά στη σχέση του ελληνικού σινεμά με την επανάσταση του 1821 από τον ειδικευμένο στην ιστορία της εθνικής μας κινηματογραφίας συγγραφέα, εκδότη, κριτικό κινηματογράφου και σκηνοθέτη.
Όλα τα παραπάνω θα τρέχουν παράλληλα με τις 99 μικρού μήκους ταινίες που έχει επιλέξει το φεστιβάλ για τον κορμό του επίσημου προγράμματος – 34 ελληνικές, 40 διεθνείς και 25 animation. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού και του Διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, όπου θα απονεμηθούν από τρία βραβεία καλύτερης ταινίας, είναι η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και παραγωγός, ενώ της τριμελούς κριτικής επιτροπής του τμήματος Animation προεδρεύει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Αντώνης Ντούσιας (Αίνιγμα, Βίαιη εξίσωση).
Να υπενθυμίσουμε πως η παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών ή δια ζώσης εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι ελεύθερη για το κοινό. Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον ιστότοπο του φεστιβάλ, iffl.gr, μέσα από τον οποίο άλλωστε θα πραγματοποιηθούν όλες οι προβολές, δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία. Ωστόσο, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλίας, που πραγματοποιείται, έχει προβλέψει και μια δια ζώσης παρουσίαση των δράσεών της για το φθινόπωρο του 2021, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Μένουμε συντονισμένοι και παρακολουθούμε δωρεάν το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας στο iffl.gr