Ημερίδα “Κινηματογράφος και εκπαίδευση” | Πρόγραμμα ημερίδας / Βιογραφικά ομιλητών

Ημερiδα : Κινηματογρaφος και εκπαiδευση

28 Ιανουαρίου 10:30 έως 15:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Διοργανωτής: 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

10:30 – 11:00 προσέλευση, εγγραφές 

Καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του φεστιβάλ Κινημ/φου Λάρισας

Παρουσίαση καλεσμένων και βιογραφικά από την Ελεωνόρα Τσιαντούλα

11:00 – 11:30   «Ο Κινηματογράφος ως τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική στην εκπαίδευση. Προκλήσεις και προοπτικές στο πλαίσιο της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Προς μία Παιδαγωγική του Κινηματογράφου»
Δημήτρης Παπαδόπουλος  διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας βιβλίου με θέμα Κινηματογράφος και Εκπαίδευση.

11:30 – 11:45 ΦιλμοΪστορίες; Μια περιήγηση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κινηματογράφου (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Διαδικτυακή παρουσίαση

Δελιδάκη Ειρήνη, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας.

11:45 – 12:00  Ο παιδαγωγικός ρόλος της τέχνης στην εκπαίδευση

Δημήτρης Σακατζής Σακατζής Δημήτρης, υπ/ντης στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, κάτοχος μεταπτυχιακού και υποψήφιος διδάκτορας Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

12:00 – 12:30 ερωτήσεις.

12:30 – 12:45 διάλειμμα- καφές

12:45 Παρουσίαση ομιλητών 2ου πάνελ

13:00 – 13:30   Κινηματογραφική Εκπαίδευση στα σχολεία: ένα εφιαλτικό σενάριο ή από το “ποιος;” στο “τι;”, στο “γιατί;” και στο “πώς;”

Σταύρος Γρόσδος Διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση -Επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

13:30 – 14:00 This is our story: μαθαίνοντας από τους αφηγητές του μέλλοντος

Παναγιώτης Κουντουράς, απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργική Γραφής (ΠΔΜ) στην κατεύθυνση τηλεοπτικού & κινηματογραφικού σεναρίου.

 

14:00 – 14:30  Προβλήματα και λύσεις για μια σχολική ταινία.

Αργύρης Γιουρούκης, Εκπαιδευτικός β/θμιας εκπαίδευσης, πρόεδρος ΠΟΚΕΛ, υπεύθυνος Μαθητικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

14:30 – 15:00 Ερωτήσεις του κοινού.

 

Συνοπτικά βιογραφικά ομιλητών.

 Δημήτρης Παπαδόπουλος. Διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας βιβλίου με θέμα: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στις σπουδές του ασχολήθηκε με τα παιδαγωγικά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κινηματογραφική εκπαίδευση/παιδεία και την εκπαίδευση/γραμματισμό στα μέσα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη διατριβή του διερεύνησε τις σύγχρονες εξελίξεις στην κινηματογραφική εκπαίδευση. Προτείνει τη σύνδεση της κινηματογραφικής θεωρίας, των πολιτισμικών σπουδών και της κριτικής παιδαγωγικής ως βάση ενός θεωρητικού μοντέλου της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Διδάσκει ζητήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης/Παιδείας στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ καθώς και ζητήματα της σχέσης Πολιτισμού, Τέχνης και Εκπαίδευσης στο Τμήμα Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις και άρθρα. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του “Δικτύου Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης”. Έχει οργανώσει πλήθος εργαστηρίων κινηματογραφικής εκπαίδευσης για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων έχουν δημιουργηθεί πλήθος ταινιών μικρού μήκους. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους καθώς και τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με συμμετοχές και βραβεύσεις σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, ασχολείται με την φωτογραφία (έχει δύο ατομικές εκθέσεις και βραβεύσεις).

Σταύρος Γρόσδος. Ο Σταύρος Γρόσδος είναι Διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και ΔημιουργικήςΓραφής στην Εκπαίδευση με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της Γλώσσας. Διατέλεσε Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2007-2018). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εισηγηθεί σε συνέδρια. Βιβλία: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003)

συλ.), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005) (συλ.), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011) (συλ.), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή, Μαθήματα Κινηματογραφικού Γραμματισμού (2018), Επίλυση συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο και την τάξη (2020), Οδηγός προσέγγισης ταινιών με παιδιά

(2020).

Ειρήνη Δελιδάκη Ειρήνη Δελιδάκη, Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Δ/νση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Εποικοινωνίας

Από το 2009 έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Μουσείο κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει μια σειρά δραστηριοτήτων κινηματογραφικής παιδείας που εστιάζουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου και απευθύνονται σε μαθητών όλων των ηλικιακών ομάδων. Είναι μέλος του τμήματος Νεανική Οθόνη και Ντοκιμαντέρ για παιδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην επιλογή ταινιών που προορίζονται για εκπαιδευτικές προβολές και σχεδιάζονται το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Από το 2015 – 2017 διετέλεσε υπεύθυνη Έργου για την Ελλάδα στο οπτικοακουστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUforia (European Films For Innovative Audience Development) στη διάρκεια του οποίου ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού της ψηφιακής πλατφόρμας Film Vault (επιλογή και οργάνωση παραγωγής του εκπαιδευτικού υλικού, επιλογή κινηματογραφικών αποσπασμάτων κ.α) καθώς και την οργάνωση παραγωγής των εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκαν από 24 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Είναι μέλος του τμήματος Νεανική Οθόνη και Ντοκιμαντέρ για παιδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην επιλογή ταινιών που προορίζονται για εκπαιδευτικές προβολές ενώ σχεδιάζει και υλοποιεί το συνοδευτικό εκπαιδευτικό των συγκεκριμένων προβολών.

Από το 2019 – 2021 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους συντονίζοντας τις Κριτικές Επιτροπές των Παιδιών για τα βραβεία ντοκιμαντερ. Από το 2011 συνεργάζεται με τα γραφεία πολιτιστικών θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής/Δυτικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνοντας επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με στόχο την εισαγωγή της τέχνης στο σχολείο, αξιοποιώντας τη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω της Αισθητικής εμπερίας» ενώ είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Θεματικού Δίκτυου «Κινηματογραφική Εκπαίδευση».

Από το 2006 – 2013 υπήρξε επιβλέπων αρχαιολόγος στη πανεπιστημιακή ανασκαφή της Νεολιθικής Θέσης στο Δισπηλιό Καστοριάς ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση του εκπαιδευτικού θερινού προγράμματος Ανασκαφικό Διδασκαλείο με στόχο την εκπαίδευση φοιτητών στην ανασκαφική πρακτική και στην επεξεργασία του αρχαιολογικού υλικού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και οι μεταπτυχιακές σπουδές της πραγματοποιήθηκαν στο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ιστορία του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντας» του ίδιου τμήματος. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολγίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κύριο αντικείμενο της έρευνας της, τη συμβολή των μπυσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του ΜΚΘ και κατ’ επέκταση της κινηματογραφικής παιδείας, στην συναισθηματική, αισθητική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών.

Παναγιώτης Κουντουράς

Ο Παναγιώτης Κουντουράς είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργική Γραφής (ΠΔΜ) στην κατεύθυνση τηλεοπτικού & κινηματογραφικού σεναρίου. Οι ταινίες του επικεντρώνονται στις ανθρώπινες συμπεριφορές, αποκαλύπτοντας στοιχεία όπως η απομόνωση, η διαφορετικότητα και η μοναξιά. Οι ταινίες του Αφανείς Ήρωες, Το Ξύλινο Κουτί και Emoticon Man έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η ταινία IVAN, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Leeds, μετράει περισσότερες από 90 συμμετοχές και 14 βραβεία σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. 

To 2020 & 2021, επελέγη στο Sarajevo Talents της Berninale (directors summit). Έχει επιτελέσει σύμβουλος σκηνοθέτης του διακρατικού προγράμματος EUFORIA σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το οποίο δημιούργησε 15 εκπαιδευτικές ταινίες, εκπαιδεύοντας παράλληλα περισσότερους από 400 μαθητές στη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης. Με τη σειρά ντοκιμαντέρ My Name is not Refugee (TV100), συμμετείχε ως σκηνοθέτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης (Input 2017). Διετέλεσε υπεύθυνος κινηματογραφικών προγραμμάτων στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη με τους μαθητές του να λαμβάνουν εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Το 2018 ήταν ένας από τους 6 φιναλίστ των Μedea Awards, για παγκόσμια καινοτομία στη χρήση οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση με το πρόγραμμα Teaching History.

Δημήτρης Σακατζής΅

Ο Δημήτρης Σακατζής γεννήθηκε το 1970 στον Καμπάνη/Κιλκίς και είναι εκπαιδευτικός. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Είναι υποδιευθυντής στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, κάτοχος μεταπτυχιακού (Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης) και υποψήφιος διδάκτορας στην Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εισηγήσεις και δημοσιεύσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια και περιοδικά. Είναι συγγραφέας ενός κεφαλαίου σε βιβλίο. Διοργάνωσε εκπαιδευτικές ημερίδες και σεμινάρια. Έχει δημιουργήσει την θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου. Έγραψε δύο θεατρικά μαθητικά σενάρια: «Ρωγμή στον τοίχο» και «Φοβού τους ξένους?». Το δεύτερο βραβεύτηκε στον θεσμό Αριστείας και Καινοτομίας το 2012 και έγινε μαθητική ταινία.

Αργύρης Γιουρούκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο

Α.Π.Θ. Από το 1995 εργάζεται στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως

καθηγητής και είναι υπεύθυνος στο Πανελλήνιο Μαθητικό Κινηματογραφικό

Φεστιβάλ Λάρισας – Artfools που διοργανώνεται για 14 συνεχή χρόνια.

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού μήκους, σε τηλεοπτικές

σειρές και σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, με ερασιτεχνικές κι επαγγελματικές θεατρικές ομάδες.΄ Έχει σκηνοθετήσει σχολικές γιορτές, θεατρικά σχολικά δρώμενα και παραστάσεις.

Έχει δημιουργήσει 9 ταινίες. Η υποκειμενική έννοια του ωραίου, Η Θεσσαλία

είναι το σπίτι μου, Φοβού τους ξένους?, Βιβλιοφιλία – Διδασκαλία Αρχαίας

ελληνικής γλώσσης, Αγορά – Hug the waist, Πραγματική ζωή, Όλα είναι νερό,

Συνεχής Μετανάστευση και Τριγώνων Ομοιότητα & μέτρηση ύψους.

Εχει συμμετάσχει στην ταινία «Το μοιρολόι» που επιλέχθηκε για προβολή στο φεστιβάλ Καννών και στο  London Greek film festival.

Leave a comment