Με κλιματική αλλαγή το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας Artfools με χαρά ανακοινώνει την διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης του που θα πραγματοποιηθεί 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023 στη Λάρισα. Οι προβολές, οι παράλληλες δράσεις και τα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στον Κινηματογράφο Βικτώρια και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Εδώ και 15 χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται με την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το Φεστιβάλ ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας. Σύμβουλοι διοργάνωσης είναι η Alpha Marketing Greece.

Ύστερα από την θεομηνία και τις μεγάλες καταστροφές που βιώσαμε στη Θεσσαλία το τελευταίο διάστημα, το Φεστιβάλ  θεώρησε αναγκαίο να ενσωματώσει στο πρόγραμμά του για δεύτερη χρονιά το μεγάλο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής ως ένα από τα κεντρικά αφιερώματα του. Κατά τη διάρκεια των αφιερωμάτων θα προβληθούν ντοκιμαντέρ ευαισθητοποίησης για το παγκόσμιο κίνδυνο της περιβαλλοντικής κρίσης.

Έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις και έχουν προσκληθεί επιστήμονες, οικολόγοι, φιλοζωικές οργανώσεις και δημοσιογράφοι που κάλυψαν τις καταστροφές αυτές, όπως και άτομα που πρωταγωνίστησαν στις μέρες της πλημμύρας, είτε ως διασώστες, είτε ως εθελοντές, για να καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.

Η περιβαλλοντική κρίση  που με τόσο βίαιο τρόπο έκανε την εμφάνισή της στον τόπο μας, με τίμημα ανθρώπινες ζωές, αφανισμό περιουσιών και καλλιέργειών, άλλαξε την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Μια μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενός προβλήματος που αφορά στον τόπο μας και όλο τον πλανήτη.

Ο κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό μέσο προβολής επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την εποχή μας. Οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς και οι άνθρωποι της τέχνης με το ακαταμάχητο όπλο της εικόνας, βρίσκονται στην πρωτοπορία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού με τρόπο εύληπτο και κατανοητό από όλους.

Ο βασικός κορμός του Φεστιβάλ παραμένει το διαγωνιστικό κομμάτι του, στο οποίο διαγωνίζονται ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation από τον διεθνή χώρο, και ταινίες  μικρού μήκους μυθοπλασίας από Ελλάδα. Από ένα σύνολο 360 συμμετοχών που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, τριμελής κριτική επιτροπή επέλεξε για προβολή 24 ταινίες από τον διεθνή χώρο που εκπροσωπούν όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και πολλές χώρες από Ασία, Αμερική, Καναδά κ.λ.π., 26 ταινίες από Έλληνες σκηνοθέτες  και 28 ταινίες animation.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα που παραμένει ως έχει, περιλαμβάνονται αφιερώματα όπως, «Η Τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο», «Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο και την μικρή οθόνη», θέμα πολυδιάστατο και επίκαιρο ειδικά με τις τηλεοπτικές σειρές, Βιωματικό εργαστήριο συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας, απευθυνόμενο κυρίως σε εκπαιδευτικούς, Εργαστήριο animation «Από την ιδέα στο film», Εργαστήριο «Η γλώσσα του κινηματογράφου» και Εργαστήριο Φωτογραφίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είχε αισθητή παρουσία καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου με εκδηλώσεις και δράσεις, όπως η ημερίδα «Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση», το Αrtfools Αcademy, το διαδικτυακό σεμινάριο «This is our story» ,

«Ο γάμος στον κινηματογράφο», «Γάλλοι μικρομηκάδες» και πολλές άλλες.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερες για το κοινό. Δείτε περισσότερα στο www.iffl.gr

Leave a comment