Διαδραστικά Εργαστήρια στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, στις 2 και 4 Νοεμβρίου 2023 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Το πρώτο εργαστήριο με τίτλο «Cin(e)περίληψη στην τάξη» θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), με καθηγητές τους Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και Ματούλα Παπαδημητρίου. Το δεύτερο αποτελεί ένα εργαστήριο animation, όπου θα διδάσκει η Καθηγήτρια Animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Ελένη Μούρη.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων θα γίνει κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στην αντίστοιχη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου|Διάρκεια 4.30μ.μ.-6.30μ.μ, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Εργαστήριο «Cin(e)περίληψη στην τάξη», ένα συμπεριληπτικό κινηματογραφικό εργαστήρι  για εκπαιδευτικούς δημοτικού και γυμνασίου, γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

Περιγραφή: 

Το βιωματικό εργαστήρι βασίζεται στον Οδηγό Μελέτης «Cin(e)περίληψη στην τάξη» της ταινίας «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι», η οποία συνοδεύεται από υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Την προβολή της ταινίας με τα εργαλεία προσβασιμότητας θα ακολουθήσουν επιλεγμένες δραστηριότητες που αξιοποιούν την παιδοκεντρική μάθηση, τη βιωματική προσέγγιση και τις παιδαγωγικές αρχές και τεχνικές Φρενέ. Το εργαστήρι εξερευνά τρόπους προσέγγισης του κινηματογράφου με συμπεριληπτικό τρόπο και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του ζητήματος της κινηματογραφικής εμπειρίας των ατόμων με αναπηρία, την εξοικείωση με οπτικοακουστικά εργαλεία προσβασιμότητας, την εξάσκηση σε τεχνικές και δράσεις συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας για παιδιά με ή χωρίς αισθητηριακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, το εργαστήριο περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως:

  • Παιχνίδια προθέρμανσης/ενεργοποίησης/συγκέντρωσης
  • Βιωματική προβολή της ταινίας με εργαλεία προσβασιμότητας
  • Δραστηριότητες κατανόησης/κινηματογραφικής παιδείας
  • Δραστηριότητες προβληματισμού, ευαισθητοποίησης, έκφρασης απόψεων και συναισθημάτων
  • Δραστηριότητες ενσυναίσθησης
  • Παιχνίδια αξιολόγησης, αναστοχασμού και ανασκόπησης

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο συμπλήρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα: https://rb.gy/2i8r1

 

Σάββατο 4 Νοεμβρίου|Διάρκεια 4.00μ.μ. – 6.30μ.μ., Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Εργαστήριο Animation: Από την ιδέα στο film. Τρία Case studies από φοιτητικές ταινίες του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Narrative – Informative – Advertising

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο συμπλήρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα: https://rb.gy/zt0e0

Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές

O Δημήτρης Παπαχαραλάμπους είναι προϊστάμενος στο τμήμα Ερευνών, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ, το οποίο αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας. Έχει μακρά υπηρεσία ως εκπαιδευτικός και διευθυντικό στέλεχος στη Δευτεροβάθμια Ειδική Εκπαίδευση και ως διδάσκων στα θεματικά πεδία των Πολιτισμικών Αναπαραστάσεων στον Κινηματογράφο, Πολιτισμικών Σπουδών, Πολιτιστικής Διαχείρισης και Ειδικής Αγωγής, στο τμήμα Ε-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας του ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι συγγραφέας βιβλίων και κειμένων για τον κινηματογράφο και στιχουργός.

Η Ματούλα Παπαδημητρίου είναι στέλεχος στο τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ, με αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας. Ως ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Παιδιού (2003-2020), μεταξύ άλλων οργάνωσε και εμψύχωσε δράσεις με και για παιδιά και συντόνισε τις Ομάδες Εφήβων Συμβούλων. Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και την Camera Zizanio σε εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Είναι επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στα δικαιώματα του παιδιού και ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12», για τη διάδοση και εφαρμογή του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Η Ελένη Μούρη είναι γραφίστας απόφοιτη της σχολής Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. του τμήματος Γραφιστικής στα TEI Αθήνας (1983- 1986) και σχεδιαστής Κινουμένων Σχεδίων. Έχει κάνει σπουδές εξειδίκευσης στο animation στο C.P.F. (Centro Professionale per la Technica Cinetelevisiva) στο Μιλάνο (2001 -2004) και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Τεχνική και Μάνατζμεντ στις εφαρμοσμένες Τέχνες από την  Ένωση Κέντρων Διεπιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Novi Sad στη Σερβία. Τέλος είναι Διδάκτωρ Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Novi Sad.

Leave a comment