4η μέρα – 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η 4η μέρα του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Με προβολές ταινιών μικρού μήκους animation συνεχίζεται για 4η ημέρα το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας. Πιο συγκεριμένα, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου θα προβληθούν ταινίες animation από όλο τον κόσμο από τις 6.00μ.μ. στον Κινηματογράφο Victoria Cinemas.

θα ακολουθήσει  στις 9.00μ.μ  η προβολή της ελληνικής ταινίας «Τα παιδιά της χελιδόνας» σε σκηνοθεσία Κώστα Βρεττάκου με πρωταγωνιστές τους, Μαίρη Χρονοπούλου και Αλέκο Αλεξανδράκη.

Η συγκεκριμένη ταινία επιλέχθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η λογοτεχνία στον Κινηματογράφο» αφού το έργο αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου και είναι μια παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ και της Τρία Φύλλα ΕΠΕ.

Η προβολή της συμπίπτει με την πρόσφατη απώλεια της πρωταγωνίστριας και των 5 χρόνων από το θάνατο του σκηνοθέτη.

Πληροφορίες για την ταινία:

Ένας ηλικιωμένος δημοσιογράφος κι ένας νεαρός σκηνοθέτης της τηλεόρασης κάνουν μια έρευνα με βάση τα έξι παιδιά μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας. Στην προσπάθεια τους να ορίσουν το γενικό σαν αντίθετο του συγκεκριμένου και της ιστορίας, μέσω των μελών αυτής της οικογένειας, βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις: προσωπικές έχθρες, πολιτικά μίση, εμμονές και η αναπάντεχη ζωντανή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν. Η αλήθεια που αποκαλύπτουν δεν είναι απλή και καθαρή, αλλά θυμίζει βουτιά σε μανιασμένο χείμαρρο, που τα νερά του αλλάζουν συνεχώς μορφή ή απομακρύνονται.

Η ταινία τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου, ήχου, πρώτου γυναικείου ρόλου (Μαίρη Χρονοπούλου), δεύτερου ανδρικού ρόλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος) και Βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου.Η ταινία αν και εκπληκτική δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση στις κινηματογραφικές αίθουσες και γρήγορα ξεχάστηκε.

Παράλληλα την ίδια μέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ώρα 4.30 μ.μ. θα διεξαχθεί το  βιωματικό  Εργαστήριο «Cin(e) περίληψη στην τάξη». Πρόκειται για ένα Βιωματικό εργαστήριο συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας, βασισμένο στον ομώνυμο οδηγό συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας του ΕΚΟΜΕ και απευθυνόμενο κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς και μαθητές. Εκπαιδευτές θα είναι ο κ. Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, προϊστάμενος στο τμήμα Ερευνών, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ και η κ. Ματούλα Παπαδημητρίου, στέλεχος στο τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ. Το εργαστήριο αυτό έχει διεξαχθεί με επιτυχία στα φεστιβάλ, Δράμας και Χανίων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Leave a comment