Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας στο πνεύμα και τους προβληματισμούς των καιρών ενέταξε στο πρόγραμμά του την θεματική «Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο», με κύριο εισηγητή τον συνεργάτη του Φεστιβάλ Γιάννη Γιαλαμά.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συναντάται συνεχώς στις νέες κυκλοφορίες της μεγάλης οθόνης, αλλά η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1957! Πως ένιωθαν άραγε οι θεατές τότε, όταν παρακολουθούσαν το «The invisible Boy», και πόσο εξοικειώθηκαν οι θεατές στην σημερινή εποχή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Entity του «Mission Impossible»;

Μπορεί η AI τεχνολογία να έγινε μία “φούσκα” για το σινεμά, αλλά πολλές φορές η έβδομη τέχνη έχει προβλέψει πολλές σημερινές εφευρέσεις, όπως ο Hal 9000 του Kubrick, αποτέλεσε έμπνευση για την Siri της Apple. Έχουμε πλέον εξελιχθεί ως θεατές από το σημείο, όπου οι θεματικές του Spielberg θεωρούταν Επιστημονική Φαντασία, στο να μοιάζουν εφικτά τα σενάρια του «Black Mirror»! Θα αποτελέσει άραγε ο κινηματογράφος έμπνευση για ακόμα περισσότερες τεχνολογικές εξελίξεις; Και αφού ήδη έφτασαν οι άνθρωποι να ερωτεύονται ολογράμματα, όπως ο Χοακείμ Φίνιξ στο «Her», πόσο απέχουμε από το να πραγματοποιηθούν άλλες “προφητείες” ταινιών, όπως το  «Matrix» και το «Terminator»;

Ακόμα περισσότερα παραδείγματα, με συζήτηση και πολλή τροφή για σκέψη έρχονται στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023.

Φέτος, η διοργάνωση του Φεστιβάλ όπως και κάθε χρόνο γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, ενώ σύμβουλος διοργάνωσης είναι η Alpha Marketing Greece.

Leave a comment